Věděli jste, že cenu za kojící polštář si můžete nechat proplatit u vaší pojišťovny?

Výživa dítěte do jednoho roku

Výživa dítěte do jednoho roku aneb stravování těch nejmenších

Jste novopečenou maminkou a určitě chcete pro své miminko to nejlepší. A to se týká i zdravého jídelníčku. Správná výživa dítěte je velice důležitá pro jeho správný růst a vývoj. Pamatujte na to, že kvalitní strava dítěte do jednoho roku má vliv na jeho zdraví nejen v dětském věku, ale i v dospělosti. Dopřejte děťátku tu nejlepší výživu.

Výživa dítěte do jednoho roku krok za krokem

  • Tou nejpřirozenější stravou pro miminko do čtyř měsíců je kojení, výhradní kojení je doporučováno až do šestého měsíce. Mateřské mléko má nejpříznivější složení a poskytuje novorozenci veškeré potřebné látky pro jeho růst a vývoj. Současně se mezi vámi a miminkem utváří citové pouto. Pokud své děťátko nemůžete plně kojit, můžete jeho výživu nahradit příkrmem umělého mléka. 
  • Ale jak často kojit? To je individuální. Ze začátku nabízejte miminku prs častěji, vhodná je také určitá pravidelnost. Důležitá je také technika a poloha při kojení. Nejčastěji volí maminky polohu při kojení v sedě. Podívejte se na náš článek Jak kojit v sedě? 
  • Od konce šestého měsíce měsíce můžete začít s doplňkovou (nemléčnou) stravou, jako jsou příkrmy a komplementární výživa a současně pokračovat v kojení. Začínejte se zeleninovými příkrmy, později i s masovými, zařaďte ovoce (s jogurtem) a obilninové kaše. Kojenecká strava by měla být neslaná a neslazená. Při krmení používejte plastovou lžičku. Z tekutin jsou vhodné dětské čaje nebo převařená kojenecká voda. 
  • Od osmého do dvanáctého měsíce můžete podávat jogurty s živou kulturou, nejlépe bílé. Stravu postupně mixujte na hrubší kousky a také už můžete dítěti dát do ruky dětské piškoty, neslané křupky či dětské tyčinky. 
  • Co nepatří do jídelníčku těch nejmenších dětí? Je to především sůl. Vynechejte sladké nápoje, oříšky, müsli a celozrnné výrobky. Med je vhodný až od jednoho roku. Ovoce a zelenina ano, pokud se však ve vaší rodině vyskytuje alergie, zařaďte je do jídelníčku až od jednoho roku.

Pořiďte si na krmení dítěte potřeby od Mimouška

Chybí vám pomůcky ke krmení dítěte? Podívejte se na nabídku od Mimouška. Najdete zde bryndáčky, kojenecké láhve, misky, lžičky, hrnky a kelímky i věci, které pro výživu dítěte oceníte při cestování.