Věděli jste, že cenu za kojící polštář si můžete nechat proplatit u vaší pojišťovny?

Užijte si hezké chvíle při koupání vašeho děťátka

Užijte si hezké chvíle při koupání vašeho děťátka

Koupání miminka je nejen očistou jeho tělíčka, ale také nádherným okamžikem, který můžete prožít společně se svým děťátkem. Při koupání si s ním můžete povídat, zpívat nebo recitovat básničku. Možná ale tápete v tom, jak často a kdy miminko koupat a co všechno ke koupání potřebujete.

Koupel miminka jako rodinný rituál

První koupání miminka vám ukážou v porodnici, doma už na to budete sami. Koupel doprovázená příjemnými doteky a blízký kontakt s děťátkem vám pomohou vytvořit pevné pouto s nezapomenutelnými a krásnými zážitky. Už dávno neplatí, že se musí miminko koupat večer před spaním. Vykoupat děťátko můžete kdykoliv během dne. Miminko po koupeli stačí jemně osušit a především mu zajistit teplo.

Koupání miminka krok za krokem

Nikdy miminko nenechávejte samotné! Pečlivě si už před samotným koupáním připravte všechny potřebné pomůcky. 

Teplota vody by měla být, především pro novorozence, příjemná, a to mezi 36 a 37 °C. Pamatujte i na teplotu v místnosti, která by neměla být o moc nižší, aby děťátko nepocítilo velký teplotní rozdíl. Pocit chladu po koupeli může být pro miminko nepříjemným zážitkem. 

Dobrým pomocníkem ve vaničce, později i ve vaně, je koupací lehátko nebo speciální protiskluzová podložka. 

Děťátko při koupání držte pevně pod zády, abyste mu zajistili pocit bezpečí a stabilitu. 

Miminko koupejte klidně a beze spěchu a pouze mycími prostředky určenými pro novorozence a malé děti. Použijete-li žínku, mějte vždy připravené dvě, jednu na obličej, druhou na další části těla. 

Delší setrvání ve vodě není pro jemnou dětskou pokožku vhodné, postačí 5 až 7 minut. Jakmile děťátko vyndáte z vody, zabalte ho do ručníku (může být předehřátý) a jemně osušte. Na dětské tělíčko ještě před tím, než jej oblečete, můžete nanést dětský krém nebo olejíček, vyčistit ouška speciálními vatovými tyčinkami, vlásky učesat dětským kartáčkem. 

Koupel děťátko příjemně uklidní, ale také unaví. Nakrmte jej, pomazlete se s ním a uložte ke spánku, který je důležitý pro jeho zdravý vývoj.