Věděli jste, že cenu za kojící polštář si můžete nechat proplatit u vaší pojišťovny?

Maminko, víš, co všechno je třeba zařídit po porodu?

Maminko, víš, co všechno je třeba zařídit po porodu?

Maminko, víš, co všechno je třeba zařídit po porodu?

V jednom z předchozích příspěvků jsme vám poradili, co všechno je potřeba zařídit před porodem, abyste si ten vzácný okamžik, jakým je narození děťátka mohla užít bez starosti. Jste šťastnou novopečenou maminkou, v náručí chováte své právě narozené miminko a zároveň přemýšlíte nad dalšími povinnostmi. Na co po narození děťátka nezapomenout?

Co vyřídit po porodu?

Rodný list

Vaše právě narozené děťátko se stává novým občánkem, a proto potřebuje rodný list. Tento administrativní úkon většinou zařizuje tatínek, a to na matrice. Pamatujte na to, že s sebou bude potřebovat občanské průkazy rodičů. S nimi se dostaví na magistrát či městský úřad v místě narození miminka. Vystavení rodného listu se nevyřizuje v místě trvalého bydliště. 

Zdravotní pojišťovna

Narozené děťátko je pojištěno u stejné zdravotní pojišťovny jako jeho matka. Jakmile získáte rodný list dítěte, je třeba ještě provést registraci dítěte osobně, na pobočce pojišťovny. Zde případně můžete provést změnu pojišťovacího ústavu za jiný.

Dětský lékař

Je dobré, pokud jste si našla svého pediatra už před porodem. Hned po návratu z porodnice ho informujte o narození děťátka. Dětský lékař po vašem návratu domů vykoná první dětskou prohlídku, při níž byste se měla prokázat rodným listem dítěte a kartičkou pojištěnce. Doklady lékař potřebuje pro vyplnění registračního listu pro tu pojišťovnu, u které jste dítě zaregistrovala, případně předepíše léky. 

Zaměstnavatel, Úřad práce, porodné

Po porodu byste neměla zapomenout informovat svého zaměstnavatele. V případě, že jste osoba samostatně výdělečně činná a neplatila jste si nemocenské pojištění, nebo jste v evidenci Úřadu práce či studujete, pak se dostavte na Odbor sociální podpory na příslušný Úřad práce a požádejte si o rodičovský příspěvek. 

Můžete si také zažádat o porodné, a to tehdy, splňujete-li v dané době zákonem stanovené podmínky. 

Maminko, víš, co všechno je třeba zařídit po porodu?