Věděli jste, že cenu za kojící polštář si můžete nechat proplatit u vaší pojišťovny?

Jak se starat o péřový polštář, přikrývku a zavinovačku

Jak se starat o péřový polštář, přikrývku a zavinovačku

Jak se starat o péřový polštář, přikrývku a zavinovačku

Pro kvalitní spánek dětí i dospělých je důležitá nejen postel, postýlka a matrace, ale také kvalitní polštář a přikrývka. A v čem spát, je podstatné. Miminko se zase bude dobře cítit v načechrané péřové zavinovačce. Pro nás všechny příroda nabízí úžasný přírodní materiál do polštářů a přikrývek, a tím je peří. Už naše babičky věděly, že je peří tou nejlepší izolací s výbornými vlastnostmi. Jak se starat o péřové věci, aby vám vydržely hodně dlouho?

Prát či neprat doma výrobky s peřím? Poradíme vám!

Péřové peřiny, polštáře i zavinovačky skvěle tepelně ochraňují, jsou vodoodpudivé, lehké a příjemně měkké. Ale ani ten nejkvalitnější péřový výrobek nevydrží navěky. Časem je plný prachu a roztočů, které mohou způsobit alergie. Proto potřebuje ošetřování, které je z hygienických důvodu opravdu nezbytné. Péřové věci prát doma v pračce není zcela vhodné, přesto možné. Důležitá je velikost pračky a výkonnost motoru, neboť prachové peří nasákne hodně vody, a tím pádem se zvýší jeho hmotnost. Pamatujte, že péřový výrobek, který vložíte do bubnu pračky, musí mít dostatek prostoru, aby se mohl volně pohybovat. K praní zvolte vhodný program i prací přípravek. 

Nezbytným doplňkem vaší péče o péřové přikrývky, polštáře a zavinovačky by měla být sušička, neboť v ní se výrobky stále pohybují a nedochází ke slepení a ztrátě vlastní, jako kdyby se sušily jen tak volně na sušáku. Taktéž nezapomeňte na správně zvolený program, který peří vysuší a příjemně načechrá. 

Pokud nemáte odvahu prát péřové věci v pračce, a to vám také doporučujeme, využijte služeb čistíren. Ty vaše péřové lůžkoviny i zavinovačku pro miminko odborně vyčistí. 

Za vaši péči se vám péřové výrobky odmění

  • Pravidelně péřový polštář, přikrývku, zavinovačku i oblečení větrejte, načechrávejte a uchovávejte v suchu. 
  • Vyvětrejte péřové výrobky na mrazu, ten roztoči nemají rádi. Opakem jsou sluneční paprsky, které jim svým teplem vyhovují. 
  • Neskladujte v uzavřených a kompresních obalech, ale pouze v prodyšných. 
  • Častým praním v pračce a sušením v sušičce může peří ztratit svoje skvělé vlastnosti, raději využijte čistírnu, kde vám také poradí frekvenci údržby.
Jak se starat o péřový polštář, přikrývku a zavinovačku