Věděli jste, že cenu za kojící polštář si můžete nechat proplatit u vaší pojišťovny?

Maminko, nevíš, co vše zařídit před porodem? Poradíme!

Maminko, nevíš, co vše zařídit před porodem? Poradíme!

Maminko, nevíš, co vše zařídit před porodem? Poradíme!

Těšíte se na příchod nového člena rodiny, i příruční tašku do porodnice už máte sbalenou? Ještě než si své miminko přivezete z porodnice domů, je dobré si připravit nejen dětský pokojíček a výbavičku, ale také nezapomenout na některé administrativní záležitosti. Co všechno byste měla zařídit, abyste si ten kouzelný okamžik, kterým je narození děťátka, mohla užít bez starostí?

Co vyřídit před porodem?

  • Předně mateřskou dovolenou. Potřebnou žádost vám dá váš váš gynekolog, až se bude blížit váš termín nástupu na mateřskou.
  • Požádat o peněžitou pomoc v mateřství. Nárok na ni vám vznikne pouze za splnění daných podmínek. Tyto podmínky stanoví zákon o nemocenském pojištění (z. č. 187/2006 Sb.). Nastoupit na peněžitou pomoc v mateřství můžete už 8 až 6 týdnů před očekávaným dnem porodu. Žádost o dávku podáte u svého zaměstnavatele (ten ji předá příslušné OSSZ), jste-li OSVČ, žádost podáte u příslušné OSSZ.
  • Je dobré si předem rozmyslet vhodnou porodnici a zaregistrovat se; s výběrem vám poradí gynekolog nebo porodní asistentka. 
  • Chcete mít porod podle svých představ, týkajících se některých porodnických a neonatologických postupů? Připravte si předem porodní přání, která předem zkonzultujte v rámci vyšetření v těhotenské poradně. 
  • Přihlásit se k pediatrovi. Tento úkon se vám možná bude zdát lehký, ale mnoho dětských lékařů má už svoji kapacitu zcela naplněnou. Proto na to pamatujte včas a zařiďte pro své miminko dětského lékaře.
  • Přiznání otcovství je třeba zařídit tehdy, jste-li svobodná či rozvená maminka a chcete v rodném listě dítěte uvést jméno otce. V takovém případě navštívíte matriční úřad a podepíšete souhlasné prohlášení o otcovství. Pokud tak neučiníte, automaticky se do rodného listu dítěte zapíše jen jméno matky. 
  • Ideálně před porodem vyberte jméno dítěte, aby zbytečně nedošlo ke zdržení zápisu o narození děťátka do matriky.
Maminko, nevíš, co vše zařídit před porodem? Poradíme!