Věděli jste, že cenu za kojící polštář si můžete nechat proplatit u vaší pojišťovny?

Děti a opalování: Nepodceňujte ochranu dětské pokožky při pobytu na sluníčku

Nepodceňujte ochranu dětské pokožky při pobytu na sluníčku

Sluneční svit potřebujeme ke svému životu. Nabíjí nás pozitivní energií, je důležitý pro zdraví, dobrou imunitu i psychiku. Jenže všeho moc škodí a sluneční paprsky mohou v nadměrné míře i škodit . Zvláště citlivější dětská pokožka je ke spálení od slunce náchylnější. Aby nám sluneční záření neuškodilo, ale naopak bylo pro organismus prospěšné, je důležitá ochrana a dodržování několika základních pravidel.

Podpořte zdraví zdravým opalováním

Mnozí se vystavují slunečním paprskům proto, aby co nejrychleji dosáhli opálení pokožky. A tak tráví na sluníčku i několik hodin. Využijte blahodárné účinky slunečního záření tím, že „se budete správně opalovat”. Důležité je nepobývat na slunci v poledních hodinách, což je přibližně od 11 do 14 hodin. V tuto dobu venku být můžete, ale vhodnější je pobyt ve stínu.

Zdaleka příhodnější, zvláště pro malé děti, je pohyb na slunci v dopoledních či odpoledních hodinách.

Velmi malé děti, do cca jednoho roku, by neměly být vůbec vystaveny přímým slunečním paprskům. Lépe je jim ve stínu či polostínu za použití vhodného opalovacího krému vyššího stupně ochrany a pokrývky hlavy. 

Chraňte svoji i dětskou pokožku oděvem a opalovacími přípravky

Pokožka na sluneční záření u každého z nás reaguje jinak. Lidé se světlou kůží většinou zčervenají, ani po delším opalování jejich pokožka nezhnědne. Na to je třeba pamatovat u dětí.

Starší děti a dospělí by se měli chránit vhodným oblečením, pokrývkou hlavy (nejlépe s kšiltem), slunečními brýlemi, dostatečným pitným režimem a samozřejmě krémem na opalování. 

Podstatná je ochrana kůže opalovacími přípravky s UVA a UVB filtry. UV faktor opalovacího krému je také třeba volit podle místa pobytu na slunci. Zpočátku volte raději vyšší faktor, podle reakce pokožky můžete později přejít k nižšímu.

Krém naneste v dostatečném předstihu před pobytem na slunci (cca 30 minut) a nezapomínejte jeho aplikaci po době stanovené výrobcem opakovat.