Věděli jste, že cenu za kojící polštář si můžete nechat proplatit u vaší pojišťovny?

Cestujte s dětmi v klidu a bezpečně aneb pár rad pro pohodový výlet

Přibalte si na cestu dobrou náladu

Léto, prázdniny a doba dovolených se rychle blíží. Každý se určitě těší na příjemně strávený čas, ať už při procházkách přírodou, nebo relaxací u moře. Pokud vyrážíte s dětmi, jistě si předem kladete otázku, jak je během jízdy či letu zabavit. Inspirujte se našimi tipy, které vám mohou cestování s vašimi ratolestmi zpříjemnit.

Plánujete-li výlety po naší zemi, nebo se chystáte do zahraničí k moři, důležité je mít nejen sbalené kufry a další nezbytnosti, ale také dobrou náladu. Zvláště, vyrážíte-li s dětmi. Ty určitě ocení pohodu a radost z blížících se zážitků. Především pro malé děti je cestování náročné a nervozita jejich rodičů může vést k pláči a zlobení, v horším případě i k nemoci těsně před odjezdem. 

 

Jet autem, autobusem, vlakem či letět letadlem?

Většina z nás pro kratší či střední vzdálenost dojezdu zvolí auto. Důležité však je, abyste jízdu přizpůsobili potřebám dítěte. Vhodné je dělat pravidelné přestávky. Ty můžete využít k proskotačení vašich ratolestí, řidič pak k odpočinku a zlepšení koncentrace pro další úsek cesty. 
Autobus či vlak? Vhodnější je určitě železniční doprava. V dálkových autobusech je interval mezi přestávkami delší a také cestování nemusí být příliš pohodlné. Naopak vlak skýtá příjemnější jízdu, během které lze udělat malou procházku. 
Pro delší trasu se mnozí rozhodnout pro letadlo. Při tomto způsobu cesty pasažéry čeká nepříjemný pocit v oblasti uší při vzletu i přistání. Na tuto situaci určitě děti předem upozorněte. Z důvodu tlakovým změn není létání vhodné pro novorozence a kojence do tří měsíců.

Co s sebou zabalit na cestu?

Důležité je dodržovat pitný režim, takže určitě láhev s vodou či neslazeným čajem. I další maličkosti mohou naopak cestu zpříjemnit – svačina, ručník, vlhčené ubrousky, tenčí deka, polštářek, pohodlné oblečení, cestovní lékárnička doplněná o léky proti nevolnosti a samozřejmě oblíbená hračka malého cestovatele.

Zpříjemněte si cestu zábavou

I zamilovaná hračka může děti omrzet. A proto nezapomeňte s sebou vzít například stolní cestovní hry, pohádkové knihy pro malé děti, sportovní náčiní (využijete při zastávkách), audio s oblíbenými písničkami, digitální hry nebo přehrávač s pohádkami pro děti a filmy pro větší cestovatele. Během jízdy si můžete zahrát slovní kopanou nebo oblíbené hrátky „myslím si zvíře, věc… apod.”. 

Šťastnou a příjemnou cestu!