Věděli jste, že cenu za kojící polštář si můžete nechat proplatit u vaší pojišťovny?

Bylinky a těhotenství? Ano, ale opatrně

Bylinky a těhotenství? Ano, ale opatrně

Čekáte miminko, těšíte se na jeho narození, ale zároveň je pro vás toto období náročné na psychiku i fyzickou kondici? Každá nastávající maminka chce pro své nenarozené děťátko to nejlepší. Pokud se však jedná o bylinky i koření pro těhotnou maminku, je na místě velká opatrnost. Proč se raději bylinkám v době těhotenství vyhnout? Některé z nich, i když jsou darem přírody a mají léčivé účinky, mohou při nesprávném užívání naopak v těhotenství uškodit. Zejména v prvních třech měsících, tedy v tom nejcitlivějším období vývoje plodu, je třeba se mít na pozoru. Je mnoho bylin, které v těhotenství mohou způsobit překrvení pánevních orgánů nebo vyvolávat děložní stahy. Při užívání bylinek v době těhotenství by měly být opatrné také těhotné ženy alergičky. 

Jak na bacily v těhotenství?

Dříve, než si uvaříte bylinkový čaj, budete inhalovat bylinné výpary, cucat pastilky s bylinným výtažkem nebo si dopřejete bylinkovou koupel, se vždy nejdříve poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Některé bylinky můžete díky jejich léčivým účinkům při nachlazení v době těhotenství využít, ale jenom krátkodobě. Vhodný je lipový a šípkový čaj nebo jitrocelový sirup. Nezapomeňte také na to, že ve volně prodejných doplňcích stravy se mohou vyskytovat byliny a bylinné extrakty.

Které bylinky jsou v těhotenství bezpečné a které ne?

Při nevolnosti i nachlazení je vhodný zázvorový čaj. Pamatujte na to, že některé těhotné mamince zázvor pomůže, některé přitíží. 

Ke konci těhotenství si už lahodný bylinkový čaj můžete dopřát. Z bylinek, které podpoří děložní stahy, bývá doporučován maliník nebo mateřídouška. Po porodu, na podporu laktace a příznivého trávení pro vás i miminko si můžete zakoupit již hotové bylinkové směsi, které nejčastěji obsahují fenykl, anýz, kmín, mateřídoušku i heřmánek. 

V těhotenství byste měla vynechat dobromysl, pelyněk, šalvěj, třezalku, z koření například bazalku, petržel i rozmarýn. Existuje mnoho dalších bylin a koření, které nejsou vhodné v těhotenství používat, proto se vždy poraďte s lékařem.