Sleva -20% na všechny šicí věci po celé léto Vážení zákazníci, prosíme o shovívavost a trpělivost v odbavování vašich objednávek. Potýkáme se s velkým nárustem v počtu objednávek, všechny se snažíme odbavovat postupně a co nejdříve. Děkujeme za pochopení. Ve dnech 9. - 19.8.2024 dovolená. Objednávky budou odbavovány ve velmi sníženém režimu. Omezená telefonní podpora. Využijte chatové a e-mailové komunikace. Děkujeme za pochopení

Jak poznám, že jsem těhotná?

Jak poznám, že jsem těhotná?

Jak poznám, že jsem těhotná?

Těšíte se, až oznámíte tu radostnou novinu, že jste „v očekávání”? Ráda byste poznala svoji graviditu co nejdříve? Protože už první týdny těhotenství jsou ve vývoj lidského embrya zásadní a důležité, má to vliv na to, jak se stravujete, pijete, zda kouříte či ne a jaký je váš životní styl. Existuje celá řada příznaků, která vám mohou signalizovat, že jste přišla do jiného stavu. Pojďme si o nich povědět.

Jsem těhotná? Co mi prozradí moje tělo?

  • Nedostala jsem menstruaci, jsem těhotná? Jedním z prvních ukazatelů je, když vynechá menstruace. Ale ne vždy, když nepřijde krvácení, značí, že jste gravidní. Menstruaci může ovlivnit fyzická či psychická zátěž.
  • Bolí vás v podbřišku? Tento stav můžete přisuzovat blížící se menstruaci, a dokonce se někdy může objevit slabé krvácení. Pokud potíže přetrvávají, navštivte svého gynekologa, který zjistí příčinu, například vaše těhotenství.
  • Nevolnost a ranní úprk na toaletu? Další indikátor těhotenství se může objevit ráno po probuzení, kdy vás může postihnout žaludeční nevolnost. Ale také během dne, například se vám může udělat špatně z kuchyňských výparů nebo z oblíbeného parfému. Některé nastávající maminky mohou zvracet, jiné naopak nevolnost neznají. Je to naprosto individuální. 
  • Vždyť jsem spala celou noc, proč jsem unavená? I když je váš denní režim stále stejný, máte dostatek spánku i odpočinku, přesto se můžete cítit unavená a zcela vyčerpaná. Jak se v prvních týdnech lidské embryo vyvíjí, ubírá nastávající mamince energii. A to je zcela normální. Lehká podvečerní procházka v přírodě může udělat divy.
  • Jste více smutná a je vám do pláče? I takové změny nálad může způsobovat „jiný stav”. Některé maminky jsou více přecitlivělé, plačtivé a podrážděné. Vše souvisí s hormonálními změnami. 
  • Nejen psychika, ale také tělo vám dá na vědomí, že čekáte miminko. Příznakem můžou být na dotek citlivá, bolestivá a zvětšující se prsa. Pravděpodobně to budete přičítat blížící se menstruaci, ale, jak posléze určitě zjistíte, vaše tělo se již připravuje na blížící se kojení. 
  • Proč zase musím jít na záchod? I to patří mezi časté ukazatele těhotenství, kdy dochází k většímu tlaku na močových měchýř. 
  • Zjistila jste, že vůbec nemáte chuť na jídlo, které jste dříve měla ráda, nebo naopak vaše chuťové pohárky touží po „něčem”, co jste předtím nemohla pozřít. Těhotenství může na čas pozměnit vaše chutě.
Jak poznám, že jsem těhotná?
Jak poznám, že jsem těhotná?

Jak bez lékaře zjistím, že jsem těhotná? Otestujte se

I když organismus vysílá signály o těhotenství a také kolem něj existuje spousta babských rad, nadále zůstává nejspolehlivější metodou, jak poznat, že jste těhotná, těhotenský test a návštěva gynekologa. 

  • Rychlý těhotenský test z moči, zakoupený v lékárně pro domácí použití, je v dnešní době často využívanou metodou, k prvotnímu stanovení gravidity. Jeho provedení je jednoduché (řiďte se pokyny na příbalovém letáku) a výsledek vám odhalí přítomnost hormonu hCG (lidský choriový gonadotropinový hormon), který právě odpovídá za časné těhotenské příznaky, které jsou zde popsány. Testuje se z ranní moči, v níž je koncentrace stanovované látky nejvyšší. 
  • Citlivější metodou na stanovení hCG je test z krve. Ne/očekávaný výsledek vám prozradí o několik dní dříve než z moči, a to během 10 minut.
  • Víte o tom, že existuje digitální těhotenský test s indikátorem početí? Je přesný a ukáže vám, zda jste či nejste těhotná, a to dokonce už čtyři dny před termínem očekávané menstruace. 

Co dělat, když zjistíte, že jste těhotná?

Především žádnou paniku. Zavolejte svému gynekologovi, oznamte mu danou skutečnost a objednejte si u něj termín návštěvy. Pokud máte komplikace v podobě krvácení, bolestí břicha, mdloby apod., dostavte se urgentně na lékařskou prohlídku. 

Jak poznám, že jsem těhotná?